Historie

Waar komt nu de naam ‘De Nadorst’ vandaan?

Het huidige pand is niet het originele theehuis van vroeger. Het oorspronkelijke café – theehuis ‘De Nadorst’ stond ongeveer 150 meter in westelijk richting, juist bij de toenmalige driesprong van de Nieuweweg, de Westerblokker en de Holenweg.

Dit gebouw zijn na de oorlog ’40 – ’45 gesloopt in verband met de aanleg van de Provincialeweg. De eerder genoemde Nieuweweg is in de Provincialeweg opgegaan.

Wanneer de eerste Nadorst ongeveer is gebouwd is niet meer na te gaan, uit archief van het kadaster (1693) wordt de Nadorst al genoemd.

Nadorstigheid

Maar nu de naam “De Nadorst”… De stad Hoorn was in het verleden een centrumplaats van handel en andere bedrijvigheden. Vroeger trokken de bewoners van omliggende dorpen naar Hoorn voor de wekelijkse markt. De koop van de handel werd zoals gebruikelijk in het café met een flink ‘glaasje’ bekrachtigd. Wanneer na gedane zaken met paard en kar de thuisreis werd aanvaard werd toch de behoefte gevoeld om nog iets te drinken. Immers van drinken kreeg men dorst.

Een handige zakenman dacht deze ‘nadorstigheid’ wel te kunnen benutten en bouwde een café – theehuis met parkeerplaats voor de paarden met karren. Hij noemde dit ‘De Nadorst’. Na het lessen van de nadorstigheid kon de terugreis weer worden voortgezet.

De Nadorst heeft ook dienst gedaan als remise, te weten een plaats om de paarden te wisselen, bij de paarden-tramlijn tussen de steden Hoorn en Enkhuizen.

Kortom een naam met een rijke historie!

Historie vanaf 1800

Het klassieke eindpunt van de zondagmiddagwandelingen van de Hoornaars was in de vorige eeuw de oude uitspanning ,,De Nadorst” aan het eind van de Nieuwe Weg naar Enkhuizen op de grens met Blokker.

Deze oude herberg, die reeds in de woelingen tussen Patriotten en Prinsgezinden in 1787 genoemd werd, lag aan de tegenwoordige Provinciale weg (zwembad de waterhoorn), waar deze in de richting Enkhuizen gaande na het kruispunt met de liornesestraat ter hoogte van de Holenweg een flauwe bocht naar rechts maakt.

Uit Hoorn was zij ook met de paardentram te bereiken, die er dan 18 minuten over deed. Die in 1886 ingestelde paardentramverbinding met Enkhuizen langs de steekdorpen was een met vreugde begroete verbetering van de verbinding tussen beide steden. Het nam 1 uur en 46 minuten om met de paardentram van de Hoornse halte Kaasmarkt (Rodesteen) naar het Enkhuizer halte Park (Bij het huidige station; het Park was het Snouck van loosenpark) te komen. Men nam toen nog rustig de tijd voor zijn reizen en weinigen zullen in die dagen de dringende behoefte hebben gevoeld om, wat nu mogelijk is, in diezelfde tijd tot in Dordrecht te komen…

Nadorst-restaurant- vergaderen-vergaderlocatie-uitspanning-arrangementen-faciliteiten

Ook in ,,De Nadorst” namen de zondagmiddagwandelaars er hun gemak van. Zittend in de koele tuin of waranda, terwijl de kinderen zich in de speeltuin of met hun kogelflensjes vermaakten, keek men naar het af- en aanrijden van de paardentrams. Een uitermate levendige en onderhoudend schouwspel, want in de middaguren dat men zich hier doorgaans aan overgaf, onderhielden die een twee-uurdienst tussen Hoorn en Enkhuizen…

Een bijzondere attractie die ,,De Nadorst” nog had te bieden, bestonden uit concerten van het muziekkorps van de Hoornse Dienstdoende Schutterij.De schetterende marsmuziek en de wiegende walsen die deze martiale kapel ten kapel ten beste gaf, de rustende wandelaars in het groengezeefde licht onder de kersenbomen, speelde kinderen in matrozenpakjes en witbestrikte jurken, de vrouwen met hun grote veren, bloemen en vruchten getooide hoeden en de mannen sportief met rottinkjes en matelost – het moet een tafereel zijn geweest als in een zomers verhaal van Guy de Maupassant of op een van de stralende doeken der Franse Impressionisten. Een stukje19e-eeuwse Bois de Boulogneromantiek, of een zomerse middag in het Weense Prater, maar dan onder de rook van Hoorn in de weilanden van West-friesland.

historie van

DE NADORST

CONTACT

(0229) 23 26 79
info@nadorst.nl

Westerblokker 171
1695 AE Blokker
Plan je route

openingstijden

Donderdag t/m maandag vanaf 10 geopend
Dinsdag en woensdag gesloten
Vakantiesluiting van 23 juli t/m 14 augustus 2024

Wilt u reserveren?

Voor een gezelschap tot 6 personen kunt u gebruikmaken van de button "reserveren" rechts onderaan de pagina.

Bij een reservering van meer dan 6 personen of voor een speciale avond, dan kunt u het contactformulier invullen en nemen wij zo snel mogelijk contact met u op!

Cadeaubon

Bij ons kunt u al vanaf 15 euro terecht voor een Nadorst dinerbon!